آنچه از ضبط پادکست نمی دانید
ضبط پادکست یکی از روشهای تولید محتوا است که بسیار ساده به نظر می رسد. ما در این مطلب اطلاعاتی درباره پیش تولید پادکست گردآوری کردیم.
برای دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را پر کنید.
برای سفارش آنلاین پادکست کافیست در سایت ثبت نام نموده و سفارش آنلاین پادکست ثبت نمائید تا بلافاصله فاکتور دریافت نمائید و سپس تصمیم گیری فرمائید.
ضبط پادکست یکی از انواع روشهای تولید محتوا است که این روزها محبوبیت زیادی دارد. پادکست فن بیان و اعتماد به نفس، پادکست فنون مذاکره، پادکست تاریخی و پادکست داستانی برخی از محبوب ترین انواع پادکست هستند. پیش از آموزش ضبط پادکست تدارک مقدماتی لازم است که ما در ادامه به بیان آنها می پردازیم.
فهرست مطالب
اصول پیش تولید پادکست
ضبط پادکست مانند هر پروژه دیگری نیاز به تدارک مقدماتی دارد تا در نهایت به کسب نتیجه مطلوب منجر شود. نادیده گرفتن این مرحله مهمترین عامل شکست بسیاری از افراد در این زمینه است. مهمترین موارد پیش نیاز آموزش ضبط پادکست عبارتند از:
-
شناخت مخاطب
اولین مرحله پیش تولید پادکست تعیین مخاطب هدف است. هر محتوایی برای اثرگذاری بر جامعه مخاطب خاصی تولید می شود. شناخت پرسونای مخاطب و نیازها و سلیقه او برای اثرگذاری بر مخاطب و جذب او لازم است.
-
یافتن موضوع جذاب
ضبط پادکست بدون ایده پردازی خلاقانه و تدوین استراتژی محتوا برای آن یک اشتباه بزرگ است. هزاران پادکست همواره در حال ضبط و پخش هستند. تنها تعداد اندکی از این پادکست ها در جذب مخاطب موفق هستند. نمونه های موفق مواردی هستند که در وهله اول موضوع جذابی را برای ارائه به مخاطب انتخاب کردند. یافتن موضوع مناسب مهمترین مرحله تولید پادکست است.
-
تعیین ساختار پادکست
پس از انتخاب موضوع مناسب باید ساختاری جذاب برای ضبط پادکست انتخاب شود. اصوات تنها ابزار برای تولید پادکست هستند که استفاده هوشمندانه از آنها می تواند منجر به کسب نتیجه مطلوب شود. ساختار پادکست باید از تنوع و اوج و فرودهای لازم برای مجذوب کردن مخاطب برخوردار باشد.
استفاده از یک گوینده در نقش راوی، استفاده از یک گوینده در نقش مجری، استفاده از چند گوینده در نقش های مختلف و استفاده از چند گوینده در قالب میزگرد، ساختارهای رایجی هستند که برای تولید پادکست انتخاب می شوند. ساختار پادکست اعم از چیدمان محتوا، افکت های صوتی و نحوه حضور گوینده یا گویندگان باید از قبل طراحی شود.
-
تعیین جدول زمانی پخش
جدول زمانی پخش نیز از نکاتی است که پیش از ضبط پادکست باید تعیین شود. زیرا جدول زمانی پخش بر جذب مخاطب و وفاداری او تأثیرگذار است. به همین دلیل لازم است بر اساس استراتژی کلی کار و برنامه پخش در مورد مدت زمان پادکست تصمیم گیری شود.
بلندپروازی در این زمینه مثل ادعای پخش روزانه پادکست یک اشتباه بزرگ است. تنها افراد حرفه ای در استودیوهای مجهز خبری می توانند برای تولید روزانه پادکست برنامه ریزی کنند. از سوی دیگر نهایت فاصله میان پخش دو قسمت پادکست دو ماه است. بنابراین از ابتدا باید برای مدت زمان پادکست و زمان پخش آن برنامه ریزی شود.
-
تشکیل تیم ضبط پادکست
پس از تعیین ساختار و جدول زمانی پخش باید برای تشکیل تیم ضبط پادکست اقدام شود. حتی اگر پادکست قرار باشد با یک گوینده ضبط شود بهتر است برای نوشتن متن، ضبط و تدوین از افراد متخصص استفاده شود. ضمن اینکه برای گوینده پادکست صوتی فن بیان ضروری است. البته انجام تمام این امور توسط یک نفر امکانپذیر است اما سخت و زمان بر است.
-
تدارک تجهیزات ضبط پادکست
ضبط پادکست حرفه ای مستلزم استفاده از تجهیزات مناسب است. شاید در نگاه اول ضبط یک فایل صوتی ساده به نظر برسد اما در عمل مشکلات فراوانی دارد. یافتن مکانی آرام برای ضبط بدون نویز و صداهای مزاحم اولین مشکل است. البته امکان ضبط صدا با نرم افزارهای موبایلی هم وجود دارد اما یک پادکست حرفه ای قطعاً با موبایل ضبط نمی شود.
-
انتخاب لحن مناسب برای ضبط پادکست
در فرآیند پیش تولید پادکست لازم است درباره لحن بیان در پادکست نیز تصمیم گیری شود. به تناسب موضوع انتخابی و جامعه مخاطب باید لحنی انتخاب شود که جذاب و تأثیرگذار باشد. البته توانایی گوینده یا گویندگان نیز در انتخاب لحن باید در نظر گرفته شود. مهمترین نکته این است که پادکست باید طوری اجرا شود که مخاطب بپذیرد گوینده خود به سخنان خود کاملاً باور دارد. هر گونه نمایشی یا تصنعی بودن لحن پادکست باعث دلزدگی مخاطب می شود.
-
تمرین فن بیان برای ضبط پادکست
برای ضبط پادکست صوتی فن بیان یک مهارت ضروری است. مهمترین ابزار تأثیرگذاری در پادکست صدا است. بنابراین گوینده باید به طور کامل بر این ابزار مسلط باشد. یادگیری اصول فن بیان بهترین گزینه برای پرورش و آماده سازی صدا برای تولید پادکست است. می توان گفت مهمترین ویژگی ها برای گوینده پادکست فن بیان و اعتماد به نفس است.
چطور در یک پادکست صحبت کنیم؟
اولین نکته ای که هنگام ضبط پادکست باید به آن توجه داشته باشید، طبیعی بودن است. باید طبیعی صحبت کنید و هیچ چیز مصنوعی در صدایتان نباشد. خواندن از روی متن باعث می شود که صدای شما واقعی به نظر نرسد. توصیه ما آن است که از یک روز قبل از ضبط، حتما به خودتان و صدایتان استراحت بدهید و با روش های مختلف به مراقبت از صدایتان بپردازید.
نکته مهم آن است که به جای خواندن از روی متنی که نوشته و آماده کرده اید، یک سبک روایتی مناسب را انتخاب کنید و آن را تمرین کنید. به طور کلی برای اینکه در هنگام ضبط پادکست، صدای خوبی داشته باشید، به ترکیبی از فن بیان، اعتماد به نفس، اطلاعات و دانش کافی درباره موضوع مورد نظر و نحوه بروز احساسات خود نیاز دارید. در ادامه ما به بیان 13 نکته طلایی خواهیم پرداخت که پیش از تولید پادکست خود باید به آنها توجه کنید. یادتان باشد حتی اگر ضبط پادکست از راه دور انجام می شود، دانستن این نکات ضروری هستند.
1. قبل از شروع پادکست به صدا و سبک آن فکر کنید
قبل از این که کار ضبط پادکست را شروع کنید، بهتر است حتما به صدایی که مناسب آن باشد فکر کنید و سبک روایتی مناسب آن را پیدا و انتخاب کنید. به سراغ پادکست های دیگری بروید که موضوعی مشابه موضوع شما دارند و به نحوه روایت و صدای آنها دقت کنید. آنگاه به دنبال سبکی منحصر به خود بگردید.
2. آزمون و خطا
پس از ضبط پادکست، دوباره آن را گوش کنید و در صورت لزوم تغییرات کافی را بر روی آن اعمال کنید. این کار باعث می شود یک پادکست حرفه ای را ارائه کنید. بسیار مهم است که در شروع پادکست خود، سعی کنید میان صدای طبیعی خود و نحوه تلفظ کلمات تعادل ایجاد کنید. حتما صدای ضبط شده خود را گوش کنید و آن را تصحیح کنید.
3. به اشتراک گذاشتن احساسات از طریق صدای پادکست
بعد از این که به سبک کلی خود برای تولید پادکست دست یافتید، وقت آن می رسد که یاد بگیرید احساسات خود را نیز در اجرای خود به نمایش بگذارید. این کار برای ارتباط برقرار کردن با مخاطبان اهمیت فوق العاده ای دارد. اما یادتان باشد در این کار زیاده روی نکنید که موجب می شود صدایتان غیرطبیعی به نظر برسد.
4. ایستاده به ضبط پادکست بپردازید
جالب است بدانید که پادکسترهای خوب و گویندگان موفق، معمولا موقع ضبط پادکست و برنامه خود در حالت ایستاده هستند. این کار دلایل زیادی دارد. اول از همه اینکه راحت تر می توانید نفس کشیدن خود را کنترل کنید. بنابراین تلفظ کلمات واضح تر و البته آسان تر می شود.
بد نیست بدانید که در حالت ایستاده، به خاطر بیشتر شدن ظرفیت تنفس، امکان رکوردینگ در پادکست بیشتر می شود. ضمن اینکه می توانید با حرکات دست و بدن خود راحت تر احساسات خود را بیان کنید و البته اعتماد به نفس و آرامش بیشتری داشته باشید.
5. تمرین نفس کشیدن
با انجام تمرینات تنفسی می توانید جلوی نفس کشیدن های عمیق در هنگام ضبط پادکست را بگیرید. با انجام این کار می توانید اعتماد به نفس بیشتر و در نتیجه کنترل بیشتری بر روی امور داشته باشید.
6. متن خود را مرور کنید
هر چقدر بیشتر با متن آشنا باشید، اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت و البته در هنگام تولید پادکست دچار تپق کمتری خواهید شد.
7. ریتم روایی خود را کندتر کنید
هر چقدر بیشتر با متن پادکست آشنا باشید، بهتر می دانید که کجا نیاز به روایت سریع تر دارید و کجا باید با کند کردن روند روایت داستان خود، باعث ایجاد تعلیق شوید. این کار اهمیت فوق العاده ای دارد، مخصوصا اگر ابتدای کار گویندگی خود باشید. هر چقدر برای بیان کلمات کمتر عجله کنید، مخاطبان از بیان شما و داستانی که روایت می کنید، لذت بیشتری می برند.
8. برای جلب توجه مخاطبان خود مکث کنید
یکی از مهم ترین نکاتی که باید در هنگام ضبط پادکست به آن توجه داشته باشید، جلب توجه مخاطبان است. این کار با مکث کردن ممکن می شود. اگر پادکست را با یک سرعت و ریتم تولید کنید، احتمالا مخاطبان زیادی را از دست خواهید داد.
9. از به کار بردن تکیه کلام ها خودداری کنید
تکیه کلام ها شاید برای شما به عنوان گوینده جالب باشند، ولی برای مخاطبان پادکست بسیار ناخوشایند هستند. احتمالا در هنگام ضبط پادکست نمی توانید مانع آنها شوید، ولی بعدتر باید آن را ویرایش کنید. اما توصیه ما آن است که تا جایی که می توانید برای از بین بردن این تکیه کلام ها تمرین کنید.
10. از قوس دار کردن کلمات خودداری کنید
تا جایی که ممکن است از قوس دار کردن آهنگ ادای کلمات در هنگام ضبط پادکست خودداری کنید. اگر به اندازه کافی با موضوع مورد نظر آشنا باشید و مطلب را به اندازه کافی تمرین کرده باشید، این اتفاق برایتان رخ نمی دهد.
11. از صدای خود مراقبت کنید
وقتی شما تبدیل به یک پادکستر می شوید، صدای شما نیز تبدیل به یکی از مهم ترین ابزارها و تجهیزات پادکست می شود. بنابراین همانطور که از میکروفون گران قیمت خود مراقبت می کنید، باید از صدای خود نیز محافظت نمایید. توصیه ما عدم مصرف دخانیات و مشروبات الکلی است. همچنین تا جایی که ممکن است در سخنرانی ها، مهمانی ها و غیره فریاد نکشید تا تارهای صوتی شما فرسوده نشوند. ضمن اینکه به اندازه کافی بخوابید و آب بنوشید.
12. قبل از شروع پادکست صدای خود را گرم کنید
این کار باعث می شود تا در هنگام ضبط پادکست صدایتان خسته به نظر نرسد.
13. ضبط دوباره پادکست
توصیه ما آن است که تا جایی که می توانید از ضبط مجدد پادکست خودداری کنید. اما اگر لازم شد تا دوباره قسمتی از آن ضبط کنید، حتما تا جایی که ممکن است شرایط محیط و ضبط را مثل شرایط ضبط اولیه تنظیم کنید.
نکات مهم در ضبط پادکست
درست است که در ابتدا باید بر روی نکات صوتی دقت و تمرکز داشته باشید، ولی هرگز نقش ابزارها و تجهیزات را فراموش نکنید. میکروفون، نرم افزار تولید پادکست و نیز نرم افزارهای ویرایش و غیره را از یاد نبرید. در صورت تمایل می توانید برای استخدام گویندگی با ما ارتباط برقرار کنید.
برای سفارش آنلاین پادکست کافیست در سایت ثبت نام نموده و سفارش آنلاین پادکست ثبت نمائید تا بلافاصله فاکتور دریافت نمائید و سپس تصمیم گیری فرمائید.
لیست نظرات
x اولین نظر را شما ثبت نمائید