نحوه طراحی سوال ، کلید معمای مصاحبه
نحوه طراحی سوال در هر کدام از مصاحبه ها با توجه به نوع مصاحبه و هدف انجام آن متغیر بوده ولی چارچوب اصلی یکسان است.
برای دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را پر کنید.
رویایتان را در تولید محتوا به واقعیت می رسانیم. رایا مارکتینگ با بکارگیری بیش از 7000 نویسنده متخصص در تمامی زمینه های کسب و کار، برگزاری آزمون تخصصی نویسنده سئوکار، دیتاماینینگ و مدیریتی ویژه توانسته است علاوه بر حفظ و کنترل کیفیت، هزینه تولید محتوا را برای بازاریابی محتوایی سایتتان به طرز قابل ملاحظه ایی کاهش دهد. تولید محتوا در تمامی زمینه های کسب و کار به بیش از 7 زبان زنده دنیا تولید و ترجمه می گردد.
اگر شما مسئول استخدام کارمندان جدید باشید ، باید با نحوه طراحی سوال و بدست آوردن اطلاعات درباره آن فرد که در نهایت منجر به مصاحبه می شود سروکار داشته باشید. آماده شدن برای مصاحبه با سوالات مناسب بسیار مهم بوده و باعث میشود به آنچه که از یک مصاحبه نیاز دارید برسید. برای نحوه طراحی سوال ، باید هدف مصاحبه را بفهمید، شخص مصاحبه کننده را بشناسید و بدانید که از او چه چیزی میخواهید.
نحوه طراحی سوال برای مصاحبه، مهمترین بخش به شمار می آید که می تواند روی کیفیت اجرای کار نیز تاثیر قابل توجهی داشته باشد. افرادی که اقدام به طرح سوال می کنند باید نسبت به مخاطب خود و همچنین اطلاعاتی که می خواهند به دست آورند، آگاه باشند. قبل از طراحی سوال باید هدف از انجام مصاحبه مشخص شده باشد و سپس متناسب با آن نیز سوالات مناسب طراحی می شوند. مصاحبه ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
انواع مصاحبه
کسی که قصد طراحی سوال برای مصاحبه را دارد باید با انواع آن آشنا باشد. عدم آشنایی با انواع مصاحبه ها باعث می شود تا چالش هایی مثل چگونه سوال طرح کنیم، برای فرد یا مجموعه مصاحبه کننده ایجاد شود. انواع مصاحبه ها عبارتند از:
• مصاحبه سنتی: در این نوع مصاحبه، دو فرد با یکدیگر ملاقات می کنند که یکی از آنها، مدیر یا مسئول یک شرکت یا مرکز خاص می باشد.
• مصاحبه پانلی: در این نوع مصاحبه، چندین نفر با یک فرد صحبت می کنند.
• مصاحبه های گروهی: در این مصاحبه ها، شرکت یا سازمان خاصی با چند نفر به صورت دسته جمعی ملاقات و صحبت می کند.
• مصاحبه تلفنی: گفتگو و ارتباط با مخاطب در این نوع مصاحبه ها از طریق تماس های تلفنی انجام می گیرد.
• مصاحبه تصویری: این نوع مصاحبه به صورت ضبط ویدیو یا اپلیکیشن های پخش زنده انجام می شود.
• مصاحبه های موردی: در این مصاحبه ها، یک موقعیت چالش برانگیز توسط فرد مراجعه کننده تجزیه و تحلیل می شود.
روش اول : مصاحبه با یک کارمند ذاتی
سوژه مورد نظر خود را به عنوان یک فرد باهوش ببینید
بدون توجه به اینکه در حال جذب کارمند برای چه شغلی هستید، باید سوالات را به گونه ای طراحی کنید که یک فرد باهوش و خلاق بتواند به آنها پاسخ دهد و همچنین نباید نحوه طراحی سوال به شکلی سخت باشد که هیچ کس نتواند به آنها پاسخ دهد.
هنگام طراحی سوال قبل از مصاحبه، خودتان را هم به جای مصاحبه گر و هم به جای مصاحبه کننده قرار دهید.
گذاشتن خود به جای فردی که قرار است به سوالات پاسخ دهد ، به شما کمک خواهد کرد تا سوالاتی طراحی کنید که قابل پاسخگویی هستند و یک محتوای با کیفیت خلق کنید. از طرفی شما باید بتوانید به سوالاتی که خودتان طرح کرده اید جواب دهید.
همچنین می توانید در نهایت پاسخ های قبلی خودتان را با پاسخ های هر فردی که متقاضی استخدام است مقایسه کنید. با فرض اینکه مخاطب شما یک فرد باهوش است ، میتوانید با قرار دادن سوالات چالش برانگیز ، همیشه بهترین فرد را برای این کار پیدا کنید.
با طراحی سوال خلاقانه و استدلالی شروع کنید
یک سوال استدلالی، هیچگاه با یک بله یا خیر پاسخ داده نمیشود و معمولا هم نمی توان گفت که پاسخ درست بوده یا اشتباه می باشد.
یک سوال این چنینی باعث میشود که متقاضی احساس راحتی بیشتری بکند و وقتی این اتفاق بیفتد بیشتر درگیر سوالات خواهد شد.
سوالاتی مانند: (( ارتباطت با افرادی که قبلا با آنها کار میکردی چگونه بوده است؟ خوب بوده یا بد؟)) باعث می شود شرایط فرد را بسنجید و بفهمید که آیا برای محیط کار شما مناسب است یا خیر. معمولا متقاضیان، در مصاحبه ها از رئیس ها و کارفرمایان قبلی خود بدگویی نمی کنند و این سوالات باعث میشوند دیدگاه اصلی آنها را بیابید.
سوالات را به گونه ای طراحی کنید که بتوانید سطح اطلاعات متقاضی درباره شرکت خودتان را بفهمید
هدف شما این است که بفهمید که فرد متقاضی چقدر درباره شرکت شما اطلاعات دارد، نه تنها اطلاعات سطحی و بی ارزش، بلکه بفهمید که چه مقدار اهداف شرکت را فهمیده و متوجه می شود.
سوالاتی که دیدگاه فرد متقاضی را درباره شغل مد نظرش نشان میدهند، میتوانند آگاهی فرد را نسبت به شرکت نشان دهند. ممکن است بپرسید: من را قانع کن که این محصول شرکت را از تو بخرم. این پرسش سریعا به شما نشان خواهد داد که آیا فرد میتواند در جایگاهی در شرکت قرار گیرد یا خیر.
بر اساس شغلی که برای متقاضیان در نظر دارید، با آنها کمی مدارا کنید . برای مثال اگر شغل مورد نظر، کاری دفتری است و ارتباطی با خرید و فروش ندارد، تنها چیزی که باید برایتان مهم باشد انجام امور دفتر است.
همچنین شما میتوانید بپرسید: یک سال بعد از اینکه استخدام شدید را تصور کنید، چه دستاورد هایی برای خود متصور هستید؟ این سوال باعث میشود تا به آینده نگری و دیدگاه فرد نسبت به آینده خود در شرکت پی ببرید. اینگونه سوالات سبب خواهند شد افرادی که تنها فرم استخدام را به ظاهر مطالعه کرده اند و آینده ای برای خود نمی بینند از لیست کنار گذاشته شوند. How to Write Interview Questions
خود را برای خلاصه کردن پاسخ های متقاضی و رفتن به سوال بعدی آماده کنید
تکرار کردن دوباره پاسخ ها، به شما فرصتی میدهد تا اطلاعات را یک بار دیگر تجزیه و تحلیل کرده و بتوانید سوال بعدی خود را آماده کنید.
شما میخواهید که دانش یک متقاضی درباره موضوعی خاص را بسنجید. برای مثال اگر یکی از متقاضیان گفت: من در شرکت قبلی خود یک گروه بزرگ اجرایی را مدیریت میکردم، شما میتوانید پاسخ او را تکرار کنید و به سراغ سوال بعدی بروید که مثلا درباره مهارت های مدیریتی میباشد.
بعد از اینکه پاسخ او را تکرار کردید، نه کلمه به کلمه بلکه به صورت خلاصه، میتوانید بلافاصله بپرسید: امکانش هست چند مهارت کلیدی خود در رابطه با مدیریت یک گروه را بیان کنید و فکر میکنید آن مهارت ها چقدر به شرکت ما ارتباط دارد؟
سوالاتی بنویسید که به وسیله آنها مهارت های اساسی فرد متقاضی را بشناسید
در طول مصاحبه، سوالاتی با خود داشته باشید که تعامل فرد متقاضی با زندگی واقعی را بسنجید و مهارت های ابتدایی او را بیازمایید.
از متقاضی بخواهید که چندین مورد از مسئولیت ها و عملکرد های شغل را بیان کند و اینکه چه مسائل چالش برانگیز در این شغل میبیند. در اینجا می توانید یک لیست از پرسش ها و پاسخ هایی که به نظر شما درست است داشته باشید.
برای مثال اگر فرد مورد نظر در کار با Photoshop مهارت داشت، می توانید بپرسید که چند وقت است که با این نرم افزار کار میکند و یا اگر هم خودتان توانایی کار کردن از این نرم افزار را دارید ، می توانید در نحوه طراحی سوال، سوالی خاص از بخش هایی از نرم افزار مطرح کنید. مثلا میتوانید نحوه طراحی بنر ، طراحی کارت ویزیت یا جا به جایی قطعاتی از عکس ها را بیان کنید. اگر توانست این مسائل را به خوبی توضیح دهد، میتوان مطمئن شد که این مهارت را به خوبی میداند.
سوالاتی بپرسید که متقاضی را به چالش بکشند
باید سوالاتی طرح کنید که بتوانید عملکرد فرد را تحت فشار و استرس بسنجید و ببینید در این شرایط چه واکنشی از خود نشان میدهد.
برای نمونه می توانید بپرسید: به نظر شما بهتر است که آدم عالی باشد اما وقت نشناس و یا خوب باشد ولی سر وقت حاضر شود؟ پاسخ فرد به شما نشان میدهد که او چه نوع کارمندی است؟ و همچنین بر اساس جواب او، دیدگاهش نسبت به شغل و شرکت را متوجه خواهید شد.
از او درباره آخرین باری که بسیار عصبانی شده و اینکه چطور آن را مدیریت کرده بپرسید. این یک سوال خوب و قدیمی در نحوه طراحی سوال برای مصاحبه می باشد که به وسیله آن می توانید از میزان خودآگاهی او و توانایی مدیریت در مواقع مختلف آگاه شوید.
سوالات مکالمه محور و تحلیلی بپرسید
شما باید مهارت های اجتماعی، صداقت، وظیفه شناسی و شخصیت یک متقاضی را به خوبی بشناسید. در اصطلاح، به اینگونه مهارت ها، مهارت های نرم میگویند.
هنگام طراحی سوالات، آنها باید به گونه ای باشند که مصاحبه را به جریان بیندازند. اولین سوال باید روند مصاحبه را برای سوژه مورد نظر آسان کند و طوری باشد که بتوانید خلاصه ای از گذشته ی فرد بفهمید. بعد از آن سوالی قرار میگیرد که به وسیله آن بتوانید مهارت های شغلی او را بیابید و بعد از همه اینها، درنهایت سوالاتی مربوط به شخصیت فرد مطرح میشود.
لیستی از سوالات غیر مرتبط با کار نیز در اختیار داشته باشید. برای مثال می توانید بپرسید: از نظر شما باهوش ترین فرد چه کسی است و چرا؟ یک سوال اینچنینی می تواند ارزش ها و آرزوهای او را نشان دهد، نحوه طراحی سوال به این شکل، میتواند درکی که او از دیگران دارد را برای شما روشن کند.
از او بپرسید: چه کار روزمره ای شما را تا آخر عمر شغلیتان خوشحال خواهد کرد؟ این سوال به شما میگوید که چه چیزی باعث خوشحالی او در سر کار خواهد شد. اگر هم او جواب درستی به این سوال نداد خواهید فهمید که او در این شغل خوشحال نخواهد بود و در نهایت اگر پاسخ فکر شده و حساب شده باشد و مربوط به شغل باشد، می دانید که می توانید شخصی داشته باشید که به شما وفادار خواهد بود.
برای نمونه از او بپرسید: فرض کنید که شما این شغل را با همه ی مزایا و حقوقش دارید، چه پیشنهاد کاری از شرکتی دیگر را خواهید پذیرفت؟ در جواب این سوال شما ارزش های کاری و شغلی او را خواهید فهمید و اینکه آیا او را میشود با پول خرید یا خیر.
در طراحی سوال از چندین سوال تجربه محور آماده استفاده کنید
بر اساس پاسخ های سوالات قبل، احتمالا باید اطلاعات مفیدی از سابقه متقاضی داشته باشید. اما حتما باید سوالاتی داشته باشید که بر طبق آنها، بیشتر به سوابق و تجربیات او پی ببرید.
می توانید از او بخواهید که یک دستاورد و موفقیت خاص در شغل قبلی خودش را که احتمال می دهد در این شغل هم برایش اتفاق بیفتد برایتان شرح دهد، چون عملکرد کاری گذشته یک فرد، شاخص خوبی برای موفقیت در آینده با شما خواهد بود
از داوطلب در مورد زمانی بپرسید که او به طور حرفه ای موفق شد، اما تجربه آن را دوست نداشته و نمی خواهد آن را دوباره تکرار کند. این پرسش نیز به شما میفهماند که آیا او همیشه عملکرد و وظیفه های شغلی را درک میکند یا خیر.
نتیجه گیری از مصاحبه
وقتی که سوالات را مینویسید، در آخر نیز زمانی را برنامه ریزی کنید تا داوطلب نیز سوالات خود را بپرسد.
سوالاتی که داوطلب می پرسد بسیار ارزشمندند. آنها نشان میدهند که این فرد چقدر آماده شروع این شغل است.
در طول مصاحبه، حتما از داوطلب تشکر کنید و سپس مراحل بعدی و نحوه ارتباط با خودتان را برای او شرح دهید.
پیشنهاد می کنیم مقاله جذاب بیش از 100 نوع ایده تولید محتوا را نیز مطالعه کنید.
30 سوال رایج برای مصاحبه
طراحی سوال در هر کدام از مصاحبه ها با توجه به هدف فرد یا سازمان مصاحبه کننده، متغیر است. کسی که طرح سوال را بر عهده دارد باید در ابتدا هدف خود از انجام مصاحبه را مشخص کند. جدا از تمام تفاوت هایی که بین مصاحبه ها وجود دارد، سوال های رایجی وجود دارند که در اکثر مصاحبه ها مطرح می شوند. آشنایی با سوالات رایج، مشکل چگونه سوال طرح کنیم را تا حد زیادی رفع می کند. مهمترین این سوالات شامل موارد زیر می باشند.
1. خود را معرفی کنید؟
2. نحوه ارتباط شما با سازمان چگونه بوده است؟
3. دلیل ارتباط با شرکت چیست؟
4. مهمترین مواردی که باعث جلب توجه شما شده، کدامند؟
5. نقاط قوت شخصی شما کدامند؟
6. نقاط ضعفتان را بیان کنید؟
7. میزان آشنایی شما با مجموعه ما چقدر است؟
8. اصلی ترین دلیل برای استخدام در سازمان ما چیست؟
9. بزرگترین دستاورد شخصی شما چیست؟
10. میزان حقوق درخواستی شما چقدر است؟
11. سوال خاصی در خصوص مجموعه ما دارید؟
12. علت ترک شغل قبلی تان چه بود؟
13. محیط کاری مورد علاقه تان باید چه شرایطی داشته باشد؟
14. برای 5 سال آینده خود چه اهدافی دارید؟
15. دلیل علاقه شما به این شغل چیست؟
16. سابقه کاری تان را بیان کنید؟
17. مهمترین چالشی که در محیط کاری داشته اید، چه بوده است؟
18. برخورد شما با چالش های محیط کاری چگونه است؟
19. مهمترین شکست کاری شما چه بوده است؟
20. چه شکست هایی در زندگی خود تجربه کردید؟
21. در اوقات فراغت چه فعالیت هایی انجام می دهید؟
22. چه مواردی را در شغل قبلی خود دوست نداشتید؟
23. همکاران و مدیران شما چه توصیفی از شما دارند؟
24. اولویت بندی کارهایتان به چه صورت است؟
25. علایق خود را بیان کنید؟
26. نحوه مدیریتی مورد علاقه شما چگونه است؟
27. شغل مورد علاقه شما چیست؟
28. چه مواردی باعث متمایز شدن شما می شود؟
29. چه زمانی می تواند فعالیت خود را شروع کنید؟
30. نحوه ارتباط شما با همکاران چگونه است؟
طریقه جواب دادن به سوالات مصاحبه
در این مقاله به برخی از سوالات رایج در مصاحبه ها اشاره کردیم تا مشکل چگونه سوال طرح کنیم، حد زیادی رفع شود. مراحل طراحی سوال نیز هنگام مشخص کردن سوالات مصاحبه اهمیت دارد و باید از معرفی شخصی شروع شود و با مسائل مربوط به توانایی ها و نحوه فعالیت فردی نیز به پایان برسد. بعد از طرح سوال و مشخص کردن تعداد سوالات مصاحبه، جواب دادن به سوالات نیز برای فرد یا سازمان مصاحبه کننده اهمیت دارد. جواب ها باید کاملا مشخص و دقیق عنوان شوند تا فرد یا مجموعه مصاحبه کننده، ذهنیت دقیقی از توانایی های فرد داشته باشد.
مصاحبه کیفی چیست؟
مصاحبه کیفی یکی از انواع مصاحبه های موردی است که نحوه طراحی سوال در آن با هدف ارزیابی، درک و نگرش فرد نسبت به موضوع پژوهشی انجام می گیرد. مراحل طرح سوال باید با توجه به پژوهش و تحقیق انجام شده، صورت گیرد. سوالاتی که در این مصاحبه مطرح می شود، تعیین کننده درک فرد از پژوهش و بررسی خواهد بود که انجام داده است.
مراحل طرح سوال در انواع مصاحبه ها با یکدیگر متفاوت است؟
اگرچه مصاحبه ها انواع مختلفی دارند ولی چارچوب کلی و مراحل طرح سوال در اکثر آنها مشابه یکدیگر است. سوالات از موارد جزئی و شخصی شروع شده و با موضوعات و بحث های کاری و توانایی ها نیز ادامه پیدا می کند.
بهترین راهکار برای کسانی که چالش چگونه سوال طرح کنیم را دارند، چیست؟
با مشخص کردن هدف مصاحبه و بررسی سوالات رایج مصاحبه ها، مشکل چگونه سوال طرح کنیم، خیلی راحت رفع خواهد شد.
رایج ترین سوالات مصاحبه ها که توسط یک طراح سوال انجام می شود، کدامند؟
داخل متن مقاله به 30 سوال رایج در اکثر مصاحبه ها اشاره کرده ایم که می توانید مطالعه کنید.
روش دوم : مصاحبه برای یک مقاله
تحقیق بر روی فرد مورد نظر
قبل از طراحی سوال برای مصاحبه برای یک مقاله، تولید پادکست یا هر چیز دیگری، باید حتما تا جایی که می توانید اطلاعات کافی درباره او جمع آوری کنید.
شناخت درباره خود او، موفقیت ها، شکست ها و شخصیتش، باعث می شود که سوالاتی بنویسید که بهترین نتیجه از آنها حاصل شود.
در اینترنت به دنبال مقاله های دیگران درباره او بگردید. نکاتی از زندگینامه او که بعدا می خواهید درباره آنها در مصاحبه صحبت کنید را بنویسید.
هدف خود از مصاحبه را بنویسید
بعد از اینکه فرد مورد نظر را به خوبی شناختید، حالا وقت آن است که هدف خود را از مصاحبه کردن بدانید.
شناخت هدف، به شما کمک میکند سوالاتی طراحی کنید که مسیر مصاحبه را به درستی هدایت کنند. همچنین باعث میشود در صورتی که مکالمه از مسیر اصلی خود خارج شد، بتوانید شرایط را کنترل کنید.
هدف باید یک جمله خبری کوتاه و مختصر باشد. می تواند به سادگی جمله: من می خواهم [نام مصاحبه شونده] من را در روند نوشتن آخرین رمانش راهنمایی کند و چالش هایی را که با آن روبرو شده است را به من بیاموزد.
با سوالات ساده شروع کنید
هنگام نوشتن سوالات ، سعی کنید با پرسش هایی ساده و نرم شروع کنید تا مصاحبه کم کم به جریان بیفتد.
اینگونه سوالات باعث می شوند که فرد احساس راحتی کرده و راحت تر به بقیه سوالات جواب دهد. این سوال ها باید خیلی ساده و بدون بحث و جدل بوده و همچنین به دور از چالش باشند.
از قانون: آن را دور بریز استفاده کنید. یعنی سوالات ابتدایی به گونه ای باشند که تاثیری در اطلاعات اصلی مصاحبه نداشته و بتوانید آنها را دور بریزید.
سوال های خلاقانه بپرسید
بدون توجه به اینکه مصاحبه شما صرفا جنبه گزارشی داشته یا فقط برای جمع آوری اطلاعات این کار را میکنید، قطعا برای هدفی مشخص با این فرد مصاحبه میکنید. باید سوالات به گونه ای باشند که منجر به گفت و گوی هر دو نفر شوند و به شکل بله یا خیر نباشند.
می توانید سوال هایی مثل: کدام بخش از این موضوعی که درباره اش صحبت کردیم را دوست داشتید؟ این کار باعث می شود که دید کلی درباره ادامه مصاحبه پیدا کنید.
بر اساس زمینه و موضوع مصاحبه، شما می توانید مخاطب را کمی تحت فشار بگذارید. زیاد سخت نگیرید، اما اگر در حال مصاحبه برای یک مقاله هستید، باید تا جایی که می توانید اطلاعات کسب کنید. هنگام نوشتن و طراحی سوالات، یک نقل قول قدیمی از آن شخص پیدا کنید و در مصاحبه سوالی قرار دهید که: شما قبلا گفته بودید { نقل قول مربوطه}، چرا فکر میکنید که این درست است؟
سوالات متفکرانه و تعاملی بپرسید
شما میخواهید ارزش ها و طرز فکر این فرد را بدانید. کاری کنید که سوژه شما مدام به عقب برگشته و داستان یا خاطره ای تعریف کند تا اطلاعات شما کامل تر شود.
در طرح سوالات، تا جایی که می توانید درباره حرفه او اطلاعات به دست آورید. سپس می توانید از همین اطلاعات برای هدایت مکالمه استفاده کرده و بعد از آن بپرسید: چه سختی های غیر منتظره ای در حرفه خود داشتید؟همچنین می توانید سوالی داشته باشید که مخاطب را وادار کرده تا به گذشته کاری خود نگاه کند . مثل : زمانی که کار خود را شروع کردید ،فکر میکردید آن را چگونه به پایان برسانید؟
سوال هایی بنویسید که خود پاسخ آنها را میدانید
باید بدانید که چه سوالاتی بیشترین اطلاعات را به شما میرسانند . اگر جواب بعضی سوالات را می دانید ، ممکن است لازم نباشد که بعضی از آنها را بپرسید. هنگام طراحی سوالات سعی کنید که سوالاتی قرار دهید که پاسخ آنها را میدانستید، اما با اندکی تغییر در این سوال ها، می توانید پاسخی که از قبل می دانستید را با جواب جدید سوژه مقایسه کنید
سوالاتی بپرسید که پاسخ هایی احساسی دریافت کنید
دقیقا مانند سوالات استدلالی، شما باید سوال هایی طراحی کنید که درمقابل آنها پاسخی احساسی دریافت کنید.
هنگام نوشتن سوالات، به دنبال چیزهایی درباره سوژه بگردید که می توانید در مقابل آن پاسخ احساسی بگیرید. آیا این فرد کتابی منتشر کرده که فروش خوبی نداشته است؟ آیا سوژه شما قبل از اینکه به موفقیت برسد دچار مشکلاتی شده است؟
اگر چیزی پیدا نکردید، آماده باشید که سوالی در لحظه و در حین مصاحبه بنویسید و در این مورد از بحث های صورت گرفته در خود مصاحبه کمک بگیرید و دقت کنید که سوالات حتما با (چرا) و (چگونه) باشند.
( چرا احساس کردید که به هدف خود نخواهید رسید؟) ( چه چیزی باعث انگیزه بیشتر شما در این راه شد و الان چه حسی درباره آن دارید؟)
از تکنیک توپ موج دار استفاده کنید
به سوالاتی که نوشته اید نگاه کنید. کدام سوال ها یکسان بوده یا شبیه یکدیگرند؟ اگر متوجه شدید که سوالات زیادی شبیه هم هستند، حتما سعی کنید آنها را تغییر دهید.
سوال توپ موج دار شما نباید سوالی تهاجمی بر علیه سوژه باشد. می تواند سوالی ساده و گاه خنده داری مثل: ( غذای تمرینی شما وقتی که روز بدی را سپری کرده اید چیست؟) باشد.
سوالات خود را بررسی کنید
دوباره نگاهی به سوالات خود کرده و آنهایی که فکر می کنید نیاز به تغییر دارند و به شما در رسیدن به هدف مصاحبه کمکی نمی کنند را عوض کنید.
در طول یک مصاحبه واقعی، به سوال های خود اطمینان کنید، اما به گونه ای نباشد که تمامی آنها را کلمه به کلمه بیان کنید. بگذارید جریان مصاحبه شما را جلو ببرد. تا جایی که می توانید تمامی سوالات را بپرسید، اما گاهی اوقات لازم می شود از برخی سوالات چشم پوشی کنید.
روش سوم : مصاحبه کردن با افراد معروف و الهام بخش
بر روی فرد تحقیق کنید
قبل از اینکه بتوانید سوال بنویسید، لازم است اطلاعات زیادی درباره او کسب کنید. از آنجا که فردی که با او مصاحبه می کنید انسان معروفی است، ممکن است از قبل اطلاعاتی درباره او داشته باشید، اما مطمئن باشید اطلاعات بیشتر ضرری ندارد.
دانستن درباره اینکه این فرد کیست، دستاورد ها، شکست ها و شخصیت او، بهترین کمک را به شما در کسب بهترین نتیجه می کنند. همچنین اطلاعاتی که از قبل درباره او دارید را یادداشت کنید.
در اینترنت درباره سوژه جستجو کنید. درباره سرگذشت و زندگینامه او نوشته و سعی کنید بخش های خاصی از آن را یادداشت کرده تا در مصاحبه استفاده کنید.
اهداف خود برای مصاحبه را بنویسید
به خاطر اینکه سوژه مورد نظر فرد قابل احترامی بوده و شما او را تحسین میکنید ، حتما اهداف خود از انجام این مصاحبه را بنویسید. البته این مورد به نحوه طراحی سوال شما نیز بستگی دارد.
شناخت اهداف، به شما در نوشتن سوال ها و در نهایت به هدایت بهتر مصاحبه کمک میکند. همچنین باعث می شود که مصاحبه، از مسیر اصلی خود خارج نشود.
هدف شما باید جمله ای ساده، ولی درعین حال جامع و کاربردی باشد. مثلا می تواند به سادگی جمله: من میخواهم ( نام فرد ) مسیر خود در نوشتن جدیدترین رمانش و سختی هایی که درگیرش شده را به من نشان دهد. هدف شما باید یک جمله مشخص بوده و تعیین کند که شما از مصاحبه چه چیزی میخواهید.
با یک سوال ساده شروع کنید
هنگام طراحی سوال ها، به این نکته توجه کنید که باید به گونه ای باشند که به طور طبیعی مکالمه را به جریان بیاندازند. از آن جا که شما به دنبال ایجاد گفتگو با این شخص هستید، پس باید سوالات را به شکلی بنویسید که زیاد چالش برانگیز نباشند.
در نحوه طراحی سوال خود دقت کنید، یک سوال ساده باعث می شود که سوژه احساس راحتی بیشتری کرده و مکالمه به جریان بیفتد. اینگونه سوالات باید ساده باشد و هرگز از سوال های چالش برانگیز استفاده نکنید.
درباره استراتژِی ها ، روند و روش های او برای رسیدن به اهدافش بپرسید
یک لیست از سوالاتی بنویسید که بستگی به چیز هایی که از این فرد یاد گرفتید و چیز هایی که می خواهید درباره او یاد بگیرید دارند. باید مکالمه را با سوالاتی آغاز کنید که هنگامی که توسط سوژه پاسخ داده شدند، بتوانید دیدی جامع نسبت به موضوع پیدا کنید .
برای مثال، اگر فرد مورد نظر شما یک دکتر است، می توانید از او بپرسید که چند سال طول کشید تا مدرک خودرا بگیرد؟ چه درس هایی را برای این رشته خوانده است؟ چگونه توانسته با وجود سختی ها در مسیر هدف خود باقی بماند؟
مقاله جذاب هنر نوشتن متن مصاحبه را نیز از دست ندهید!
از اطلاعات خود برای طراحی سوالات خاص استفاده کنید
از آنجا که شما این فرد را میشناسید، باید سوالاتی خاص درباره زندگی، تجربیات گذشته، اهداف و دستاوردهای او بنویسید.
در نحوه طراحی سوال ، وقتی می خواهید سوالات را طراحی کنید، به این فکر کنید که چه چیز هایی درباره این فرد میدانید. می توانید سوال هایی به شدت عمیق بنویسید که تا به حال از آنها پرسیده نشده است.
شما قبلا سوالات عمومی را پرسیده اید، حال وقت آن رسیده که سوال هایی مفهومی و احساسی بپرسید تا پاسخی غیر قابل انتظار دریافت کنید .
سوال های استدلالی و مفهومی بپرسید
سوالات خود را خوب بگردید و مطمئن شوید سوالاتی وجود دارند که نشود آنها را با بله یا خیر پاسخ داد.
سوالات مفهومی بپرسید. شما در حال مصاحبه هستید تا اطلاعات بیشتری راجع به این فرد به دست آورید و بیشتر شبیه او شوید، پس سعی کنید با او مکالمه خوبی داشته باشید.
برای مثال می توانید سوالاتی مثل: کدام بخش از این موضوعاتی که درباره آنها صحبت کردیم را بیشتر دوست داشتید؟ اینگونه سوال ها باعث می شوند اطلاعات بیشتری درباره او بدست بیاورید.
هنگام نوشتن سوالات، خود را به جای سوژه مورد نظر بگذارید. تصور کنید در آینده شخصی می آید و میخواهد با شما مصاحبه کند. فکر کنید که دوست دارید بیشتر چه نوع سوالاتی از شما پرسیده شود؟ دوست دارید چه داستان ها و نکاتی از زندگی خود را به اشتراک بگذارید؟
وقتی خود را به جای او قرار دادید، سوالاتی بنویسید که فکر می کنید سوژه شما هم مانند خودتان با آنها احساس راحتی میکند.
اصول طراحی سوالات امتحانی
همانطور که می دانید، نحوه طراحی سوال امتحانی اهمیت زیادی دارد؛ چرا که با استفاده از نتایج امتحان می توانید سطح کارایی و شرایط آموزشی را بسنجید. چنانچه سوالات طراحی شده استاندارد نباشند، نمی توان به اهداف آزمون پی برد. نحوه طراحی سوال در فرآیند آموزش و یادگیری بسیار موثر است. به طور کلی سوالات امتحانی نباید با اهداف تدریس و محتوای برنامه درسی در تعارض باشند. در واقع سوالات امتحانی باید با طرح قبلی و برنامه ریزی اصولی تهیه شوند. مانند هر عمل دیگر، طراحی سوالات و برگزاری امتحان مستلزم طرح و نقشه ای است که اصول معینی دارد.
در این بخش قصد داریم شما را با اصول و نحوه طراحی سوال امتحانی آشنا کنیم. برای آنکه از سوالات امتحانی نتیجه مطلوب بگیریم، لازم است این اصول را به درستی رعایت کنیم. ناگفته نماند که طرح سوال امتحانی برای هر درس ممکن است متفاوت از سایر دروس باشد. برخی از مهمترین اصولی که باید هنگام طراحی سوال به آنها توجه کنیم، عبارتند از:
• نحوه طراحی سوال امتحانی باید در جهت تحقق اهداف آموزشی در هر یک از مواد درسی باشد.
• سوال امتحانی باید مهارت های فرد را در زمینه های مختلف یادگیری مورد بررسی قرار دهد.
• نوع سوال امتحانی باید با نوع رفتار مورد سنجش متناسب باشد.
• سوال امتحان باید طوری طرح شود که نتیجه آن از هرگونه خطای اندازه گیری به دور باشد.
شیوه نامه طراحی سوالات استاندارد
نکته مهمی که باید در نحوه طراحی سوال امتحانی برای تمامی دروس در نظر داشته باشید، این است که سوالات باید از ساده به سخت تهیه شوند. به طور کلی می توان گفت امتحان استاندارد آزمونی است که از همه سطوح در آن سوال طرح شده باشد. امروزه هدف از طرح آزمون کشف استعداد افراد و آماده سازی آنها برای حضور در جامعه می باشد. آزمون ها به دو دسته کتبی و شفاهی تقسیم می شوند. به همین خاطر شیوه نامه طراحی سوالات استاندارد برای هر کدام از این آزمون ها متفاوت است. پس برای آنکه از طریق سوالات امتحانی به اهداف آموزشی خود برسید، لازم است با شیوه نامه نحوه طرح سوال امتحانی در هر زمینه آشنا باشید.
ارزشیابی درست و صحیح با طرح سوال امتحانی استاندارد میسر می شود. خوب است بدانید که امروزه شیوه نامه طراحی سوالات به سمت سوالات مفهومی رفته است؛ چرا که سوالات مفهومی برای شناسایی استعدادها بهتر است. نحوه طرح سوال امتحانی باید طوری باشد که اهداف مهم درس را مورد ارزیابی قرار دهد و یک نمونه جامعی از محتوا باشد. از طرح های پیشنهادی برای تهیه و تدوین سوال امتحانی استاندارد، استفاده از جدول دو بعدی است. جدول دو بعدی شامل چند ردیف و ستون است که میان محتوا و هدف ارتباط برقرار می کند. در این جدول موارد امتحانی از جمله تعداد و نوع سوالات آورده می شود. در قسمت بعد، اهداف ذکر می شوند که بهتر است نه کلی باشند و نه جزئی.
نرم افزار طراحی سوال امتحانی اندروید
امروزه به منظور سهولت در نحوه طراحی سوال امتحانی، نرم افزارهایی طراحی و ساخته شده اند. نرم افزارهای طراحی شده محیط کاربری زیبایی دارند. همچنین قابلیت های زیادی دارند که کار طراحی سوال امتحانی را برای اساتید، معلمان و مدرسان راحت کرده اند. از مهمترین ویژگی های این نرم افزارها می توان به دارا بودن زبان های مختلف و داشتن اشکال هندسی به صورت آماده اشاره نمود. در برخی موارد نیز ممکن است طراح، سوالاتی را تدوین کرده باشد اما فرصت مرتب سازی آنها را ندارد. با استفاده از این نرم افزارها می توان به راحتی سوالات و سربرگ امتحانی را آماده نمود. جالب است بدانید که برای سوالات مصاحبه هم نرم افزارهایی طراحی شده اند که شما می توانید با دانلود آنها با انواع سوالات مصاحبه آشنا شوید.
شایان ذکر است که طراحی انواع سوالات امتحانی با استفاده از نرم افزارهای اندرویدی ممکن است. بنابراین، فرقی نمی کند که شما برای چه مقطعی و چه درسی سوال امتحانی طرح می کنید. در هر صورت این نرم افزار می تواند برای تمامی مدرسان کاربردی باشد. طراحی سربرگ امتحانی نیز به سلیقه و انتخاب شما بستگی دارد. با استفاده از نرم افزارهای طراحی سوال امتحانی می توانید نوع سوالات را نیز انتخاب کنید. به عنوان مثال، سوالات از نوع تستی باشند یا تشریحی. درنهایت هم می توانید سوالات را به صورت فایل word یا pdf دریافت کنید.
کلام پایانی
رایا مارکتینگ شرکتی است که می تواند در نحوه طراحی سوال به صورت سئو شده به شما کمک کند. این شرکت دیجیتال مارکتینگ با داشتن نویسندگانی مجرب، در همه زمینه ها تولید محتوا انجام می دهد. شما می توانید همین حالا نسبت به ثبت سفارش تولید محتوا در رایا مارکتینگ اقدام کنید و مقاله ای یونیک و با کیفیت دریافت کنید. با دریافت محتوا متوجه خواهید شد که سئو چیست؟ و چه تاثیری در بهینه سازی سایت شما دارد. بنابراین، تولید محتوا در مورد نحوه طراحی سوال را به رایا مارکتینگ بسپارید تا نتیجه مطلوب بگیرید.
هدیه رایا مارکتینگ به شما
از آنجاییکه ارائه محتوای با کیفیت (از نظر کپی نبودن، قدرت انتقال مفاهیم، سئو و تخصصی بودن) بزرگترین دغدغه رایا مارکتینگ می باشد، همواره خودمان را در معرض تست شما کارفرمایان گرانقدر قرار می دهیم. از این رو می توانید درخواست نمونه محتوای رایگان با کلمه کلیدی یا عنوان مد نظرتان را بدهید تا پس از دریافت یک تا دو نمونه محتوا به راحتی بتوانید تصمیم گیری بفرمایید.
فرم درخواست محتوای هدیهتوصیه رایا مارکتینگ به شما:
تولید محتوا را جدی بگیرید، تمامی سایتهای برتر مثل دیجی کالا، زومیت، بامیلو، تبیان، ورزش 3 و غیره با تولید محتوای یونیک و فراوان به موفقیت رسیدند، شما نیز با تعیین استراتژی درست و تولید محتوای منظم و مداوم می توانید موقعیت بازاریابی اینترنتی خود را ارتقا دهید.
رویایتان را در تولید محتوا به واقعیت می رسانیم. رایا مارکتینگ با بکارگیری بیش از 7000 نویسنده متخصص در تمامی زمینه های کسب و کار، برگزاری آزمون تخصصی نویسنده سئوکار، دیتاماینینگ و مدیریتی ویژه توانسته است علاوه بر حفظ و کنترل کیفیت، هزینه تولید محتوا را برای بازاریابی محتوایی سایتتان به طرز قابل ملاحظه ایی کاهش دهد. تولید محتوا در تمامی زمینه های کسب و کار به بیش از 7 زبان زنده دنیا تولید و ترجمه می گردد.
لیست نظرات
x اولین نظر را شما ثبت نمائید