بررسی فرق بیزینس پلن و بیزینس مدل
تفاوت بیزینس پلن و بیزینس مدل در نحوه آنالیز اهداف یک کسب و کار است و به طور کلی این دو مفهوم مکمل همدیگر هستند.
رویایتان را در تولید محتوا به واقعیت می رسانیم. رایا مارکتینگ با بکارگیری بیش از 7000 نویسنده متخصص در تمامی زمینه های کسب و کار، برگزاری آزمون تخصصی نویسنده سئوکار، دیتاماینینگ و مدیریتی ویژه توانسته است علاوه بر حفظ و کنترل کیفیت، هزینه تولید محتوا را برای بازاریابی محتوایی سایتتان به طرز قابل ملاحظه ایی کاهش دهد. تولید محتوا در تمامی زمینه های کسب و کار به بیش از 7 زبان زنده دنیا تولید و ترجمه می گردد.
قبل از این که به بحث و بررسی فرق بیزینس پلن و بیزینس مدل بپردازیم، میخواهیم توضیح مختصری در رابطه با ملزومات قبل از شروع کسب و کار ارائه دهیم. باید بدانید که شروع کسب و کار بدون برنامه ریزی، بی گدار به آب زدن است. پس باید قبل از اقدام به هر کاری، برنامه ریزی کرد.
برای شروع یک کسب و کار، باید دو قانون بیزینس پلن و بیزینس مدل را رعایت کرد تا کسب و کاری موفق داشت. این نکته را باید بدانید که شما در هر مرحله از استارت کسب و کارتان، باید حتما از دو قانون بیزینس پلن و بیزینس مدل کمک بگیرید. زیرا فقط این دو عامل، باعث میشود که شما به موفقیت برسید.
لازم است بدانید که این دو اصل، با یک دیگر برابر نیستند و مقوله هر کدام متفاوت است. ولی شاید از دور شبیه به هم به نظر برسند. برای این که کسب و کاری موفق داشته باشید باید هر دو اصل فوق را رعایت کنید. در ادامه به شرح فرق بیزینس پلن و بیزینس مدل خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
معرفی بیزینس پلن
در واقع، بیزینس پلن یک طرح کلی و جامع از کسب و کار ما و اهدافی که قرار است توسط بیزینس ما دنبال شود را به نمایش میگذارد. این پلن، به نوعی سندی رسمی است که در هر کسب و کاری، توضیحاتی راجع به نحوه خدمات دهی و ارائه محصولات، منابع مالی و نحوه تامین پول، مدیریت و سایر رفتار هایی که در هر شرکت یا بیزینسی، باید با جزئیات به آن ها پرداخته شود را در خود جای داده است.
کار آفرینان جدید و کسب و کار های نو پا، قبل از شروع فعالیت خود، اقدام به طراحی بیزینس پلن برای خود میکنند و اقدام به یادداشت آن میکنند. اما بسیاری از کسب و کار هایی که سابقه زیادی در بازار دارند، از بیزینس پلن، صرفا به عنوان تغییر دهنده مسیر استفاده میکنند. در بحث فرق بیزینس پلن و بیزینس مدل, سعی کرده ایم که به اهمیت بیزینس پلن و نحوه اجرای بیزینس مدل بپردازیم.
دلایل اهمیت بیزینس پلن
طبق نظرسنجی کسب و کارهایی که بیزینس پلن دارند، بیشتر از دیگر کسب و کارها موفق می شوند. با توجه تفاوت بیزینس پلن و بیزینس مدل، کسب و کارهایی که بیزینس پلن قوی داشته باشند، بیشتر مورد توجه سرمایه گذاران قرار می گیرند.
با توجه به تفاوت بیزینس مدل و بیزینس پلن که در ادامه بیشتر با آنها آشنا خواهیم شد، لازم است که شما یک بیزینس پنل قوی داشته باشید تا بتوانید دیگر سرمایه گذاران به سمت کسب و کار خود بکشانید. در واقع تفاوت بیزین پلن و بیزینس مدل در این است که، بیزینس پلن بیشتر به جزئیات می پردازد.
برای مثال در بیزینس پلن، نشان داده می شود که این ایده چگونه کار می کند و چه کاری برای به هدف رسیدن این ایده باید بکنیم. در بیزینس مدل، یک شرکت برای رسیدن به سود و روش های درآمدزایی یک شرکت نشان داده می شود. از جمله دلایل دیگر اهمیت بیزینس پلن و با توجه به آشکار شدن فرق بیزینس پلن با بیزینس مدل، می توانیم به مواردی همچون:
-
شما مجبور می شوید به تمام جنبه های کسب و کار خود فکر کنید.
-
مشکلات احتمالی را شناسایی خواهید کرد.
-
با جذب سرمایه برای هر اتفاقی آماده خواهید بود.
-
می توانید مفهوم کسب و کار خود بهتر توضیح بدهید.
-
شانس موفقیت شما افزایش پیدا می کند.
اشاره کرد.
مثالی برای بیزینس پلن
برای نمونه شما یک رستوران را در نظر بگیرید. برای نگارش بیزینس پلن این رستوران لازم است به قدر کافی با تفاوت بیزینس پلن و بیزینس مدل آشنا شوید. در ادامه با اشراف به فرق بیزینس پلن با بیزینس مدل، شروع به نوشتن بیزینس پلن این مجموعه می کنیم:
-
هدف و مفهوم: توصیف مفهوم رستوران، غذاهایی که سرو می شود، این که سنتی است یا مدرن و غیره.
-
منوی نمونه: مانند انواع کباب ها و غیره.
-
خدمات: چه خدماتی قرار است ارائه دهید؟
-
تیم مدیریتی: برای مثال این رستوران توسط یک خانواده اداره می شود.
-
بازار هدف
-
بررسی بازار
-
بازاریابی و تبلیغات رستوران
-
متخصصان و مشاوران شما چه کسانی هستند؟
-
ساختار کسب و کار شما چیست؟ (تفاوت بیزینس پلن و بیزینس مدل)
-
منابع مالی رستوران شما چیست؟
البته مثال های دیگری مانند نمونه بیزینس پلن شرکت بازرگانی هم می تواند مثال خوبی برای این موضوع باشد.
مهم ترین حوزه های برنامه تالیفی بیزینس پلن
همان طور که گفتیم، فرق بیزینس پلن و بیزینس مدل در نحوه عملکرد آن ها و حوزه های آن ها است. مهم ترین حوزه هایی که یک بیزینس پلن آن را دارا است میتواند شامل چکیده های برنامه های اجرایی، نوع محصولات و خدمات، شرح وظیفه شرکت، برنامه مخصوص بازاریابی، نحوه اجرا کردن برنامه ها، مدیریت، برنامه مالی و پیوست های مهم آن باشد
نکات مهم در جریان تالیف بیزینس پلن
چند نکته حائز اهمیت در جریان یک بیزینس پلن وجود دارد که به بررسی آن ها میپردازیم. باید به این مورد توجه داشته باشیم که بیزینس پلن، حتما باید خلاصه و مفید باشد. یعنی برای این که خسته کننده نباشد باید به صورت مختصر و کوتاه نوشته شود.
دقیقا فرق بیزینس پلن (business plan) و بیزینس مدل در همین موضوع است. یکی از نکات دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد، شناسایی مخاطبین است. در صورتی که بتوان مخاطبین را شناسایی کرد، میتوان با آن ها ارتباط گرفت. بیزینس پلن شما حتما باید بدون واهمه و ترس نوشته شود.
زیرا باید تمام جزئیات در آن مطرح شود. همچنین باید طرح بیزینس پلن شما دارای یک خلاصه اجرایی باشد. در این قسمت، باید کلیّت پلن، بررسی شود. در ضمن یک بیزینس پلن جامع و کامل باید دارای طرح مالی و پیوست ها باشد.
معرفی بیزینس مدل
برای این که فرق بیزینس پلن و بیزینس مدل را متوجه شوید، باید مفاهیم هر کدام را متوجه شده باشید. بیزینس مدل، در واقع مدل تولید محصول و چگونگی ارائه خدمات و پشتیبانی از مشتریان را در خود جای داده است. همچنین نحوه ارسال محصول به مشتریان و روش های انبارداری نیز در آن مورد بررسی قرار میگیرد. به طور کلی در این طرح، تمام جزئیات یک کسب و کار مورد بررسی قرار میگیرد.
دلایل اهمیت بیزینس مدل
از جمله تفاوت بیزینس مدل و بیزینس پلن این است که بیزینس پلن بیشتر از یک قرن قدمت دارد، در حالی که بیزینس مدل مفهوم جدیدی است. از جمله دلایل فرق بیزینس پلن با بیزینس مدل این است که شما در بیزینس مدل برای مشتریان خود ارزش آفرینی می کنید. این که چرا باید به کسب و کار شما علاقه مند باشند.
همانند مفهومی که در بیزینس کیس چیست؟ یا به زبان تجاری business case چیست؟ می دانیم، نوعی استدلال برای شروع یک کسب و کار است. بیزینس مدل به سادگی بیان می کند که شما چه خدماتی را ارائه می کنید و چه چیزی باعث به درآمد رسیدن شما می شود. دقیقا برعکس نمونه بیزینس پلن شرکت بازرگانی که ممکن است قبلا با آن آشنا شده باشید.
مثالی برای بیزینس مدل
در واقع به تفاوت بیزینس پلن و بیزینس مدل، تفاوت مدل کسب و کار و طرح کسب و کار هم گفته می شود. همانطور که با تفاوت بیزینس مدل و بیزینس پلن آشنا شدیم و طریقه نوشتن بیزینس پلن را آموختیم، در ادامه با مثالی برای نوشتن نمونه بیزینس مدل نیز آشنا خواهیم شد.
برای مثال اگر با نمونه بیزینس پلن شرکت بازرگانی آشنا باشید، در نوشتن بیزینس مدل یک کسب و کار مانند یک شرکت بازرگانی باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
-
مشتریان را بخش بندی کنید.
-
نحوه ارتباط با مشتری
-
بیزینس کیس چیست؟ یا business case چیست؟
-
فعالیت های کلیدی شما
-
شرکای اصلی
-
کانال های درآمدی
-
منابع
-
جریان های درآمدی
-
ساختار هزینه شرکت
علاوه بر این موارد می توانید بیزینس مدل دیجی کالا را هم در نظر بگیرید.
بوم مدل کسب و کار در بیزینس مدل چیست؟
برای این که مفهوم بوم مدل کسب و کار را متوجه شوید با یک مثال برایتان توضیح میدهیم. فرض کنید میخواهید از شهری به شهر دیگر سفر کنید. برای این که مسیرتان را بیابید، نیاز به نقشه دارید. بوم مدل کسب و کار نیز همانند نقشه راه است.
این بوم، نقشه راه بیزینس را نشان میدهد. برای مثال عناصری مانند شرکای شرکت، مشتریان، منابع تامین مالی، منابع درآمدی، نحوه ارتباط با مشتری و ... میباشد که در ابعاد بزرگ تر چاپ شده و در معرض دید کارکنان شرکت قرار میگیرد. در این بوم، کارکنان یادداشت های خود را بر روی این بوم مینویسند و سایر افراد تیم نیز از آن استفاده میکنند.
فرق بین بیزینس پلن و بیزینس مدل
برای این که فرق بیزینس پلن و بیزینس مدل را متوجه شوید، باید به درصد پرداختن آن ها به مسائل و جزئیات کوچک تر دقت کنید. پس تفاوت اصلی بیزینس پلن و بیزینس مدل (Business model) در میزان دقت آن ها است.
ممکن است بیزینس پلن در صد و پنجاه صفحه نگارش شود. ولی بیزینس مدل باید در یک صفحه به صورت خلاصه، شرح داده شود. طرح کسب و کار باید به هنگام درخواست بودجه و تامین پول برای شرکت ارائه داده شود.
بوم مدل کسب و کار کانوس چیست؟
بوم مدل کسب و کار کانوس، به عنوان طرحی استفاده می شود که برای عملکرد موفق در تجارت، شناسایی منابع درآمد، اهداف کسب و کار، محصولات و غیره تعریف می شود. همچنین نشان می دهد که عوامل اصلی یک کسب و کار چگونه با هم مرتبط می شوند که فرق بیزینس پلن با بیزینس مدل را نشان می دهد.
تفاوت بیزینس پلن و بیزینس مدل در بوم مدل کسب و کار کانوس
تفاوت بیزینس مدل و بیزینس پلن در این است که، بیزینس مدل نشان می دهد که کسب و کار شما چگونه در زنجیره ارزش گذاری در بازار قرار گرفته است. همچنین چگونه می توانید خود و شرکا را به سود برسانید. در طرف دیگر، بیزینس پلن قرار دارد.
بیزینس پلن نشان می دهد که چگونه می توانید برای رسیدن به مجموعه ایی از اهداف کسب و کارتان برنامه ریزی کنید. در واقع بیزینس کیس چیست؟ یا business case چیست؟ هم این مفهوم را می رساند که در ادامه بیشتر آشنا خواهیم شد.
تفاوت اصلی بوم کسب و کار canvas و برنامه کسب و کار bp چیست؟
طرح کسب و کار و مدل کسب و کار با همدیگر تفاوت هایی دارند که تفاوت بیزینس پلن و بیزینس مدل را نشان می دهد. اگر ابتدای راه باشید ممکن است مانند دیگر افراد در تشخیص آنها دچار اشتباه شوید. در واقع برنامه کسب و کار به ما اهداف، استراتژی ها و پیش بینی های مالی یک شرکت را نشان می دهد. در حالی که بوم کسب و کار نحوه کسب درآمد و طریقه رسیدن به آن ها را به ما نشان خواهد داد.
بیزینس کیس چیست؟
اگر می خواهید فرق بیزینس پلن و بیزینس مدل را به خوبی بدانید باید با مفهوم بیزینس کیس آشنا شوید. بیزینس کیس به عنوان یک سند مدیریت پروژه شناخته می شود. در این سند مزیت های پروژه و هزینه های پروژه توجیه می گردد. این مسئله که بدانید هر یک از پروژه ها باید چگونه اجرا شوند بسیار مهم است.
در پرونده تجاری یا همان بیزینس کیس، هزینه های مربوط به بیزینس و نحوه اجرای آنها توضیح داده می شود. پرونده تجاری باید در ابتدای پروژه آماده گردد. هدف اصلی بیزینس کیس بررسی کردن و ارائه نمودن اهداف می باشد. هزینه ها و منافعی که مربوط به پروژه هستند برای متقاعد کردن افراد ذینفع اهمیت زیادی دارند. در بیزینس کیس هر یک از مواردی که مربوط به پرونده تجاری است مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
نمونه بیزینس پلن و بیزینس مدل
اگر می خواهید فرق فرق بیزینس پلن و بیزینس مدل را بشناسید باید نمونه های متفاوت آنها را بررسی کنید. به طور کلی باید بدانید که بسیاری از کسب و کارها برای اینکه موقعیت خود را حفظ نمایند باید از بیزینس پلن استفاده نمایند. طرح تجاری هر یک از شرکت ها در مقایسه با طرح های شرکت رقیب باید متمایز باشد. خلاصه اجرا یکی از بخش های تجارت و شرح کسب و کار می باشد.
بیزینس پلن باید اعلام کند که چگونه میخواهد کار کند تا به اهدافش برسد. طرح تجاری یکسان در بیزینس پلن های متفاوت وجود ندارد. بیزینس پلن های بازاریابی طبق تحلیل های بازار ارائه می گردند. بیزینس پلن بازاریابی مشخص خواهد کرد که کسب و کار شما در کدام یک از بخش ها با بازار هدف هماهنگی های لازم را ایجاد می کند.
بر اساس بیزینس پلن بازاریابی، شما می توانید روش قیمت گذاری را به درستی مشخص کنید. بیزینس مدل به شما می گوید که باید چگونه درآمدزایی خود را افزایش دهید. در هر یک از نمونه فرم هایی که مربوط به افزایش درآمد است بیزینس مدل را الگو قرار می دهند. بیزینس مدل و بیزینس پلن نمونه های متفاوتی دارند که در بسیاری از کسب و کارها بر اساس نیاز کسب و کار مورد استفاده قرار می گیرند.
فرق بیزینس پلن با مارکتینگ پلن
اکنون که به خوبی فرق بیزینس پلن و بیزینس مدل را متوجه شدید باید تفاوت بیزینس پلن و مارکتینگ پلن را بشناسید. بیزینس پلن به عنوان یکی از برنامه هایی شناخته می شود که اهداف و رسالت های کسب و کار شما را به طور کامل نشان می دهد.
مارکتینگ پلن یکی دیگر از مواردی است که توضیح می دهد کسب و کارها چطور به رسالت ها و اهداف خود می رسند. اگر برنامه یک کسب و کار تغییر کند روش کار آن نیز تغییر پیدا خواهد کرد. مارکتینگ پلن هرگز نباید از اهدافی که مربوط به بیزینس پلن است منحرف شود. به طور کلی رابطه متقابل بین بیزینس پلن و مارکتینگ پلن وجود دارد.
بخشهای مختلف business plan
بخش های متفاوتی در بیزینس پلن وجود دارد. این مسئله یکی از مهمترین تفاوت های بیزینس پلن و بیزینس مدل می باشد. خلاصه اجرایی به عنوان یکی از مهم ترین بخشهای بیزینس پلن شناخته می شود. این بخش مربوط به تشریح کسب و کار شما است.
محصولات و خدمات، هدف گذاری، تجزیه و تحلیل بازار، استراتژی بازاریابی، برنامه ریزی مالی، بودجه و ... دیگر بخشهای بیزینس پلن هستند. توضیح کسب و کار شما با توجه به مشکلاتی که در بازار وجود دارد ضروری خواهد بود. زمان گذاشتن برای توضیح مسئله نشان می دهد که شما هدف منسجم دارید.
مراحل نوشتن بیزینس پلن
برای نوشتن بیزینس پلن باید هر یک از نکاتی که مربوط به تفاوت بیزینس پلن و بیزینس مدل است را بشناسید. برای نوشتن بیزینس پلن مولفه های اساسی و مهم را باید بررسی کنید. خلاصه اجرایی، طرح نمای کلی صنعت و بازار، محصولات و خدمات و فرصت های بازار مهمترین مراحل نوشتن بیزینس پلن هستند. برای نوشتن هر یک از بیزینس پلن ها باید تحلیل مزایای رقابتی و تیم مدیریتی را به طور کامل بشناسید. برنامه عملیاتی و برنامه مالی موارد دیگری هستند که در نوشتن بیزینس پلن اهمیت دارند.
هدیه رایا مارکتینگ به شما
از آنجاییکه ارائه محتوای با کیفیت (از نظر کپی نبودن، قدرت انتقال مفاهیم، سئو و تخصصی بودن) بزرگترین دغدغه رایا مارکتینگ می باشد، همواره خودمان را در معرض تست شما کارفرمایان گرانقدر قرار می دهیم. از این رو می توانید درخواست نمونه محتوای رایگان با کلمه کلیدی یا عنوان مد نظرتان را بدهید تا پس از دریافت یک تا دو نمونه محتوا به راحتی بتوانید تصمیم گیری بفرمایید.
فرم درخواست محتوای هدیهتوصیه رایا مارکتینگ به شما:
تولید محتوا را جدی بگیرید، تمامی سایتهای برتر مثل دیجی کالا، زومیت، بامیلو، تبیان، ورزش 3 و غیره با تولید محتوای یونیک و فراوان به موفقیت رسیدند، شما نیز با تعیین استراتژی درست و تولید محتوای منظم و مداوم می توانید موقعیت بازاریابی اینترنتی خود را ارتقا دهید.
رویایتان را در تولید محتوا به واقعیت می رسانیم. رایا مارکتینگ با بکارگیری بیش از 7000 نویسنده متخصص در تمامی زمینه های کسب و کار، برگزاری آزمون تخصصی نویسنده سئوکار، دیتاماینینگ و مدیریتی ویژه توانسته است علاوه بر حفظ و کنترل کیفیت، هزینه تولید محتوا را برای بازاریابی محتوایی سایتتان به طرز قابل ملاحظه ایی کاهش دهد. تولید محتوا در تمامی زمینه های کسب و کار به بیش از 7 زبان زنده دنیا تولید و ترجمه می گردد.
لیست نظرات
مقالاتی که در مورد رشد کسب و کار قرار میدید بسیار برام جذاب هستن، سپاسگزارم